Kalendarium

Vi har alltid utställningar på Café Jorden är blå som en apelsin, se under utställningar, men på grund av Covid-19 har vi skjutit våra live arr på framtiden. Vi vill inte ta några onödiga risker för smittspridning. Men här nedan kan ni se vilka olika artister och konstnärer som uppträder hos oss så snart situationen blir bättre.

Crazy Blues

clip_image001

Crazy Blues 100 years!

För ettårhundradesedan släppte Mamie Smith en liten stenkaka som heter ”Crazy Blues”, och populärmusiken har aldrig varit sig lik sedan dess!

Ragnhild Sjögren (Östhammar/Stockholm) och RickTaub (Chicago/Östervåla)har levt sina musikaliska liv i efterdyningar av detta kulturellabombnedslag.

Är du nyfiken på Bessie Smith och Blind Blake, missa inte denna konsert!

Framflyttat, nytt datum ännu ej satt.

Derya Tezcan

darya.jpg

Derya Tezcan är sångerska och gitarrist. Hon är född och uppvuxen i Stockholm med rötter i Istanbul.
Med sin gitarr och sång kommer hon att framföra folkvisor från olika regioner i Turkiet.
Hon kommer även att framföra egen musik på engelska.
Välkomna! Länkar:

Eget material:
Spotify: https://spoti.fi/2H0IlnV
Soundcloud: www.soundcloud.com/intunewithderya
Instagram: www.instagram.com/intunewithderya
Hemsida: www.derya.se

Tidigare Spelningar

Jorden är blå som en apelsin

Lamine Cissokho

72110005_10217217428640772_203708602337198080_n.jpg

Vi välkomnar Koraspelaren Lamino Cissokho till Jorden är blå som en apelsin på valborgmässoafton!

Entré 80 kr. Boka din plats och ev bord, helst genom facebookeventet, annars via mail som.apelsin@hotmail.com

Endast 50 platser. Entrén betalas kontant med kontanter eller swish direkt till musikern. Spelningen börjar 19, baren och köket stänger under själva konserten så se till att kom innan så ni hinner beställa och få mat och dryck innan 19.

Lamine Cissokho är ättling till en familj av Mandingo griots från Senegal, en familj av välkända musiker vars traditioner går tillbaka till 1400 talet. Han spelar kora (en 22-strängad väst afrikansk harpa) sedan barndomen.
Bosatt i Sverige sedan 20 år är Lamine ett känd namn både på den nationella och internationella världsmusik scenen.
Unik for sin ”out of the box” spel, sin fantastisk scenisk energi och en imponerande teknik. Lamine komponerar och improviserar mer och mer inom afro-jazz. Han växlar från de mest meditativa till de mest rytmiska och jazziga låtar och använder sig ofta av sina två koras för att spela på ett bredare och mer varierat register.

Han samarbetar med flera artister såsom den indiske slide gitarrist, Manish Pingle, som även han gästat Jorden är blå som en apelsin och blues- och jazzman, Eric Bibb.

Tidigare spelningar: Africajarc / Frankrike, International Guitar Festival / Danmark, Festival Formes et Musique du Monde / Senegal, Linköping Folk Music Festival / Sverige, Bakota / Österrike, International Harp Festival / Skottland, etc.

Diskografi
2011 Pakao
2015 Sama Tilo
2017 ”Kora +1”. Instrumentella duetter/dueller mellan kora och dragspel, elektriskt piano, kontrabas, osv.
2019 Sunujazz
2019 New Continents (duett med Manish Pingle)

https://laminecissokho.net/pictures-of-lamine/

Fredag den 6:e Mars, kl 19.00

Joel Gabrielsson

joelgabrielsson.jpg

Joel Gabrielsson är musiker och låtskrivare från Uppsala som varit verksam i olika musikaliska konstellationer. Hösten 2020 debuterar han med en EP i eget namn med material som kan beskrivas som alternativa psalmer; en mix av singer-songwriter och indie med elektroniska inslag.

Måndag den 2:a Mars, kl 19.00

Bäckafall + Lucia & Maria

Affisch

Irländsk och Svensk Folkmusik möter varandra i en unik konsert på Jorden är blå som en apelsin, måndag den 2 mars. Så slit dig från vardagssysslorna och kom hit!

Inträde på 80 kr betalas kontant direkt till musikerna eller med swish.

Bäckafall

Bäckafall består av nyckelharpisten Samuel Lundh och gitarristen Hampus Grönberg. Duon har under de senaste fyra åren byggt upp ett tätt samspel och komponerat musik som sammansmälter den svenska spelmanstraditionen med folkmusik från andra kulturer.

Under 2019 släppte de fyra dubbelsinglar under temat Kontraster, senast Hemma | Borta.

På scen bjuder Bäckafall på egenskrivna och traditionella melodier, levererade med skicklighet, sväng och en stor mängd spelglädje.
Lucia & Maria

Lucia Mac Partlin och Maria Ryan är klassiskt utbildade fiolvirtuoser från Irland. Med en stadig grund i den irländska folkmusiken (vilken de har spelat tillsammans i många år) framför de en blandning av ny och gammal folkmusik arrangerad för två fioler, presenterad genom briljant spel och en intensiv kontakt med varandra.
Bäckafall + Lucia & Maria

Bäckafall och Lucia & Maria har samarbetat vid flera olika tillfällen, och nu möts de för släppet av projektet 22 TUNES, en kavalkad av nya, spännande kompositioner i irländsk stil under ledning av Bäckafalls gitarrist Hampus Grönberg.

Utöver att ha spelat och studerat irländsk folkmusik i flera år (bland annat på University of Limerick i Irland) har Hampus komponerat mycket ny musik inom genren. Resultatet är 22 nya låtar där Bäckafall och Lucia & Maria spelar tillsammans som kvartett. Låtarna är skrivna enligt konstens alla regler, men även om de starkaste smakerna är av Guinness och grästäckta åser kan man ibland också känna en tydlig doft av svensk barrskog.

Lördag den 22:a februari

Sånger från Renässansen

Affisch(1)

Musik från en annan tid hittar hit! Denna lördag har vi äran att ha sångare Hedvig Lunderquist här med Richard Arbus på gitarr. De spelar sånger från renässansen, den epok då medeltiden avslutades och antikens kulturarv återuppväcktes.

Lördag den 15:e februari

Trio Cabali- Alla hjärtans dag konsert

82474126_1161722777368688_7999900647824556032_o

(Bild Doha Al-katheeb)

Lagom till Alla hjärtans dag (nåja nästan) får vi värma oss i vintermörkret med skön stämsång om kärlek av olika slag! Det blir sånger för dej som drömmer om det förflutna eller undrar hur man prövar hållfastheten hos en vän, för dej som lovat att aldrig mer lova bort dej (för det blir ju ändå bara trassel i slutändan) och för dej som drömmer om att dansa nära någon fin i soluppgången. För att nämna något.
På scen står Trio Cabali (Johan Carlström, Paulina Bastviken & Tove Lindström) med vänner. Fri entré men lägg gärna ett bidrag i hatten. Välkomna!

Fredag den 7:e februari, 19.00

Personligt – Varje låt – en berättelse

received_924190417976171

Poetiska texter och skön musik med Charlotte Gottfries och Carina Börjesdotter
Sång, gitarr, tvärflöjt och basflöjt
Gästartist är Aldo Donatello på kontrabas

Kl 19.00 Inträde 60 kr (betalas kontant eller med swish på plats direkt till musikerna).

Söndag 15:e December, 19.00

Julkonsert med GRÅÅ

gråå

Julkonsert med den färgglada folkmusikgruppen GRÅÅ
Folkliga julvisor och andra svängiga bitar. Gästmusiker Karin Tenggren. Arr. Föreningen Navel i samarbete med Bilda.

Fredag den 15:e November, 19.00

Ripenberg & Hugardt

ripenberg hugardt

Ripenberg & Hugardt framträder med ett program som de kallar Basics. Genren är jazz med inslag av bossa, visor och ballader. Maria Ripenberg är journalist, författare och sångerska från Uppsala som sjunger visor och jazz samt i Vokalensemblen Uppslaget. Ambjörn Hugardt är professionell jazzmusiker med en lång karriär som musiker i Sverige. Hans instrument är bas och gitarr.

Arr. Föreningen Navel i samarbete med Bilda

Tidigare aktiviteter

Frukostsamtal 23:e oktober, 9-11

”And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth. How dare you?! ” – Greta Thunberg
Många, precis som Greta, ifrågasätter hur ständigt accelererande ekonomisk tillväxt ska kunna gå hand i hand med minskade utsläpp och minskad klimatpåverkan. Därför vill FUF Uppsala och Café Jorden är Blå som en Apelsin bjuda in till frukostsamtal på temat hållbar ekonomi. Tillsammans med Aaron Tuckey, kurskoordinator vid CEMUS (Center for Environment and Development Studies) kommer vi att ta upp frågor som rör alternativa sätt att se på ekonomisk tillväxt. Vi kommer även diskutera klimatfrågan ur ett rättviseperspektiv och lyfta tankar kring vem som bär ansvaret för var vi befinner oss idag. Efter att Aaron introducerat dessa ämnen kommer vi att öppna upp för frågor och vidare samtal!

arrangeras av Föreningen för utvecklingsfrågor, FUF i Uppsala

Lördag den 19:e oktober

Manish Pingle

Vi har den stora äran att välkomna Manish Pingle till Jorden är blå som en apelsin på lördag den 19:e oktober!
Denna något spontana spelning hos oss är en del av en större Sverige och Norge turné med stopp på bland annat Stockholm Jazz festival.

Entré 90 kr, boka din plats genom att maila som.apelsin@hotmail.com

MANISH PINGLE (Mumbai, India)
Manish Pingle har turnerat runt hela världen många gånger om med sitt instrument Mohan veena ett nittonsträngat instrument som kan beskrivas som en hybrid av gitarr och sitar. Manish är av många ansedd som kanske den mest vitala och mest utforskande idag på detta instrument. Den säregna klangen passar perfekt för nordindisk raga men här finns också klanger från blues och country.
Manish Pingle som bor i Mumbai har studerat för grammybelönade Vishwa Mohan Bhatt och studerar sedan femton år tillbaka för sitarmästaren Ustad Shahid Parvez. Förutom att vara fenomenal på stränginstrument och komponera hypnotiska ragas som är både vackra och svängiga,så är Manish också en högt ansedd ljudtekniker och har bl.a jobbat med ljud på filminspelningar till t.ex Ang Lee’s “Life of Pi”.

Hemisda: http://manishpingle.com/
liveklipp från tidigare spelning på Världskulturmuseet i Göteborg: �https://www.instagram.com/…/www.instagram.com/p/BTzj3KVADnU/

Arr. Föreningen Navel i samarbete med Bilda

Jorden är blå som en Apelsin

Ladda ner vårt Program

Onsdag 3 Juli

Magda Anderssons BAREFOOT TOUR

Screen Shot 2019-04-24 at 21.04.36

fladder kvadratMagda Andersson är en Umeåbaserad artist och låtskrivare med tusentals livegig och tre soloplattor i bagaget. Sommaren 2019 åker hon på sverigeturnén Barefoot Tour, och det första stoppet är i Uppsala på Jorden är blå som en apelsin!

Magda gör pop på svenska med rötterna i vistraditionen. Barefoot Tour kommer att bjuda på en hel del nytt material från hennes kommande album som släpps till hösten. Vi får höra sånger om grus i skon, grusade drömmar och om att halka runt på Umeås gator med en eld i bröstet.

Om kärlek, om magkänsla, och om att vilja vända upp och ner på hela världen. Det blir en intim solokonsert och texterna kommer in under skinnet mer än nånsin.

Fredag 7 Juni, 19.00

Ripenberg & Hugardt

IMG_2279

Duon Ripenberg & Hugardt landar sina egna personliga tolkningar av swing, bossa, ballader och visor inom genren jazz. Maria Ripenberg är jazz- och vissångerska, sjunger i olika jazzsammanhang och är förstaalt i Vokalensemblen Uppslaget. Ambjörn Hugardt är professionell jazzmusiker med en lång karriär i Sverige. Hans instrument är framför allt kontrabasen, men han trakterar även gitarr.

Boka biljett genom att mail som.apelsin@hotmail.com

Fredag 24 Maj, 19.00

SLOW in concert!

SLOW in concert

Bert Eriksson och Jan Winter spelar lugna favoriter från öar i havet. Strängar, blås och fritungor. Lyssna till SLOW här: https://www.youtube.com/watch?v=_ewauPFFua0

Torsdag 9 Maj, 19.00

Läskväll om Hunden

Screen Shot 2019-04-21 at 19.04.28

Jag är en hund

Som en tvivelsutan kan se är mina hörntänder så långa och spensliga att de knappt ryms i käften. Jag vet att de får mig att se hotfull ut, men det glädjer mig. En slaktare som en gång såg mina stora gaddar var fräck nog att säga ”Det är ju ingen hund utan ett vildsvin”
Jag bet honom så hårt i benet att hörntänderna trängde igenom hans degiga fläsk till den hårda kotan. För en hund, förstår ni, finns det inget härligare än i ett instinktivt ursinne sätta tänderna i en stackars fiende. När ett sådant tillfälle yppar sig och mitt offer, som förtjänar att bli bitet, dumt och aningslöst går förbi, sticker och värker det i mina gaddar av förväntan, det går runt i huvudet på mig av längtan och ofrivilligt ger jag ifrån mig ett hårresande vrål.

Jag är en hund och för att ni människor är mindre rationella varelser än vi säger ni att ”hundar pratar inte”. Trots detta tycks ni tro på en historia där lik pratar och personer använder ord som de omöjligen kan känna till. Jodå, hundar pratar, men bara med dem som förstår sig på att lyssna.

Från romanen Mitt namn är röd av Orhan Pamuk

Många författare har skrivet om hunden
Kafka, Ernest Hemingwqy, Paul Auster, Cervantes….
Kom och läs, kom och lyssna med oss!

Lördag 6 April

Coste & Tommy

Coste

Fredag 5 April

Bröndum Gärdin duo

Bröndum gärdin duo.jpg

Fredag 22 Mars

Trio Katastrofa

Trio Katastrofa.jpg

Lördag 16 Mars 18.00-21.00

Vattenkraft – klart vatten – rena vattnet! – vattenkraft

Screen Shot 2019-03-18 at 09.32.04

Onsdag 6 Februari

Viktoria Ahlman band

viktoriaahlmanband

Denna Onsdag välkomnar vi tre fantastiska musiker på Jorden är blå som en apelsin.

Viktoria Ahlman Band spelar musik med inslag av visa, pop och folkmusik. Slingrande melodier och begrundande texter behandlar livsviktiga ämnen som havet, kärleken och hästar.

Kom tidigare om ni vill äta innan! Vi har öppet som vanligt men stänger köket under själva konserten. Välkomna!

Inget inträde men valfri donation till musikerna!

Söndag 20 Januari, 10.00-15.00

Snöskulptur

49404329_916629005211401_1875482441431384064_o

Kom och gör snöskulpturer med familjen! Allt finns. Fika, verktyg, snö!

Tjuvtitta på Barnens snöskulpturfestival för att se vad som gjorts tidigare. Willy har samlat snö i säckar utanför caféet som barn med familj kan skulpturera i. Nu i samarbete med föreningen Navel och Café Jorden är blå som en apelsin.

För frågor ring Willy på 0707401574

Lördag 19 Januari

En fisk, en sköldpadda, ett vildsvin

50074626_401158233963269_4646695134375706624_o

A fish, a tortoise, a boar

Ipshita Rajesh, a dancer-storyteller trained in the classical Indian dance drama style of Bharatanatyam presents an experimental piece with India-based young musician Dr. Tanishta Rajesh. It is a journey into the world of Indian stories – of heroes and villains, of gods and demons, of humans and animals explored through music, mime, dance, and gestures, and an experiment with using oral
storytelling.
The performance is in english.
_________________________
En fisk, en sköldpadda, ett vildsvin

Ipshita Rajesh, dansare och historieberättare, skolad i den klassiska indiska dans- och teaterformen Bharatanatyam, framför ett experimentellt verk tillsammans med den Indienbaserade musikern Dr.Tanishta Rajesh. Följ med på en resa in i de indiska berättelsernas värld – med hjältar och skurkar, gudar och demoner, människor och djur som utforskas genom musik,mim, dans och rörelse – och den muntliga traditionen, berättarteater.
Föreställningen är på engelska.

50751076_917318735142428_5766977640606990336_o.jpg

Lördag den 5:e Januari 19.00-22.00

49204786_904100379797597_810115515895775232_o